Page 97 - 20201UPL katalógus
P. 97

     A KALCIUM ÉLETTANI SZEREPE
A sejtintegritás és a sejtfalszilárdítás egyik legfontosabb alkotója.
A sejtosztódás és az új sejt kifejlődése közben az egyik nélkülözhetetlen elem. Stresszoldás és védelem. A növény a kalciumszint emelésével képes a káros toxinokat semlegesíteni.
A kalcium fiziológiai szerepe alapvetően a Ca-atomok hídképző képességén alapszik. A kalcium hidat képez a makromolekulákon belül és azok között is. Jelenléte feltétlenül szükséges ahhoz, hogy kialakuljon egyféle összekötő híd a sejtek között, ezáltal biztosítja például az alma gyümölcshúsának kellő szilárdságát. Részt vesz a légzési folyamatokat szabályozó enzimek struktúrájának stabilizálásában is. Az alacsony kalciumtartalmú alma például lényegesen intenzívebben lélegzik, mint az a gyümölcs, amely kellően ellátott ezzel az elemmel. Ez korai éréshez és az öregedési folyamatok meggyorsításához vezet, ami különleges jelentőséggel bír a tárolás során.
A megfelelő mennyiségű kalcium jelenléte a sejtmembránban csökkenti a passzív úton bejutó ionok – például nátrium – sejtbe való bekerülésének esélyeit, ennek révén a kalciumnak szerepe van a növény sótűrésének szabályozásában. Jelentős szerepe van számos fejlődési folyamatban, illetve serkentőleg hat a merisztéma-sejtek hosszanti növekedésére és azok osztódására, nélkülözhetetlen a gyökér normális növekedéséhez. Egyes sejtek erősen egyirányú növekedése összefüggést mutat a sejten belül végbemenő kalciumáramlással, amelyet a sejt két pólusa között kialakuló kalciumkoncentráció-különbség vált ki. Ezzel a jelenséggel találkozunk például a pollentömlő növekedése esetében is. Bizonyított tény, hogy a kalciumionok kiváltotta kemotropizmus nélkülözhetetlen a pollen normális csírázásához, a megfelelő gyümölcskötődés bekövetkezéséhez.
  97
 
   95   96   97   98   99