Page 85 - 20201UPL katalógus
P. 85

     GLOBARYLL 100 HATÁSMECHANIZMUS
A hatóanyag fokozza a sejtosztódást. Közvetlenül sti- mulálja a rügyek kihajtását, a kezelt fákon megnő a haj- tások, a virágrügyek száma. Növekedésgátló hatással a hatóanyag nem rendelkezik. A kijuttatott hatóanyag növényben való mozgása korlátozott. A 6-benziladenin indirekt módon befolyásolja a növény etilén-szintézi- sét, így azok a kis gyümölcsök, amelyekben a magkez- demények még nem alakultak ki és ennek révén az auxintermelésük korlátozott, a kezelés hatására lehulla- nak.
JAVASOLT TECHNOLÓGIA
A szakaszos terméshozásra hajlamos alma- és körtefaj- táknál (Golden Spur, Elstar, Red Deliciosus, Bosc), a kiha- gyó termést követő évben túlzott virágzatot hozó alma- és körtefajtáknál termésritkításra, illetve az egyenletes terméshozás fenntartására, termőkorú alma és körte ültetvényekben. A készítmény felhasználható alma növe- kedésszabályozására, gyümölcsritkítására, 5–10 mm-es gyümölcskezdemény állapot elérésétől, 10–20 mm-es (mogyoró nagyságú) gyümölcskezdemény állapot eléré- séig terjedő időszakban, 900-1000 l/ha vízmennyiség- gel, állománypermetezéssel kijuttatva. A felhasználható mennyiség mind almában és mind körtében 1–1,5 l/ha, koronaformától függően 500-1000 l/ha permetlé kijutta- tásával. Ügyelni kell, hogy a permetlé legalább a korona 80 %-át fedje. A kezelések hatékonyságát az időjárási kö- rülmények és a gyümölcsfák vigora jelentősen befolyásol- ja. A termésritkítás hatása normális körülmények között a kezelést követő 2–3 héten belül észlelhető. A kezelés hatására növekszik a gyümölcsméret és az egyenletesebb termőrész-berakódással csökken a rendszertelen termés- hozás, az alternancia kialakulása az intenzív gyümölcsö- sökben.
A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy alka- lommal használható!
EGYÉB TECHNOLÓGIAI JAVASLATOK
Használat előtt felrázandó. A kijuttatás utáni hőmérséklet optimális értéke 20-25 °C, 2-3 napon keresztül. Ha ennél melegebb, 28-30 °C-os napok következnek, szükség lehet egy újabb ritkításra. A kijuttatásra nem alkalmas az ala- csony, 18 °C alatti hőmérséklet. A permetezést lehetőség szerint a reggeli, illetve az esti órákban célszerű elvégezni, amikor a levegő relatív páratartalma viszonylag magas.
 ÖSSZETÉTELE
100 g/l 6-benziladenin
FORMULÁCIÓ
SL (vízoldható koncentrátum)
FORGALMAZÁSI KATEGÓRIA
II.
MUNKA-EGÉSZSÉGÜGYI VÁRAKOZÁSI IDŐ
0 nap
MÉHEKRE VALÓ VESZÉLYESSÉG
nem jelölésköteles
VÍZI SZERVEZETEKRE VALÓ VESZÉLYESSÉG
mérsékelten veszélyes
ELTARTHATÓSÁG
eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédő- szer-raktárban 2 év
KISZERELÉS
1 l-es műanyag flakon
 KULTÚRA
 FELHASZNÁLÁS
 A KIJUTTATÁSHOZ SZÜKSÉGES
 KEZELÉS IDEJE FENOLÓGIAI ÁLLAPOT SZERINT
 ÉVI (NAP)
 SZER (L/HA)
 VÍZ (L/HA)
 alma, körte
 növekedésszabályzás, gyümölcsritkítás
 1–1,5
 900-1000
 5-10 mm-es gyümölcskezdemények (BBCH 71) - 10–20 mm-es (mogyoró nagyságú) gyümölcskezdemények (BBCH72)
 90
  85
 

   83   84   85   86   87