Page 76 - 20201UPL katalógus
P. 76

     76
GOËMAR BM 86
A Goëmar BM 86 alkalmazásával kedvezően befolyá- soljuk a termés mennyiségi és minőségi paramétereit. A Goëmar Laboratories több mint 20 éves kutatással olyan molekulák jelenlétét és működését fedezte fel a növényekben, amelyek létfontosságú információkat hordoznak, irányítják a növényi sejt anyagcseréjét, jel- zést adnak a növénynek a növekedésre, a virágzásra, a termésképzésre és a betegségek elleni védekezőreak- ció megindítására.
Ezeket a közvetítőmolekulákat elicitoroknak nevezték el. Az elicitorok különböző szerves makromolekulák, amelyek a természetben legnagyobb koncentrációban az Ascophyl- lum nodosum tengeri algában találhatók meg. Ennek fel- dolgozásával, szabadalmazott eljárással készül a GA 142 krém, amely alapja minden, a Goëmar laboratórium által előállított biostimulátornak. Sok évig tartó kísérleteket követően bebizonyosodott, hogy a GA 142 tengeri alga- krém elicitorokat (poliaminok) tartalmaz. Az elicitorok fő- leg oligoszacharidokból álló molekulák, melyek a tengeri algakrémben több mint 50 %-ban vannak jelen. A benne található aminosavak, vitaminok, növényi hormonok és betain mellett ezek az elicitorok a növényben nagyon fon- tos szerepet játszanak.
ÖSSZETETT HATÁS
POLIAMIN HATÁS:
A poliaminok olyan molekulák, amelyeknek leginkább a termésképzés és terméskötődés folyamatában van sze- repük. Növényben mérhető koncentrációjuk az egyes fejlődési fázisokban eltérő, legnagyobb mennyiségben a virágzás és terméskötődés időszakában találhatóak meg. Termelődésük megindulása, koncentrációjuk növekedé- se az első jele annak, hogy a növény a vegetatív fázisból a reproduktív fázisba került. Hatásukat sejtszinten is ki- fejtik, növelik a sejtmembrán átjárhatóságát, csökkentik az etilén szintézisét, így lassítják a sejtöregedés ütemét. Antioxidáns hatásuk jelentős, így védik a növényi sejtet a stresszhatások nyomán növekvő mennyiségben megjele- nő szabad gyökök károsításától. Leggyakoribb megjelené- si formájuk a növényi szövetekben a putreszcin, spermi- din, spermin, diaminopropán. Hatásukra a terméskötődés folyamata lerövidül a gyorsabb pollencsírázás és pollen- tömlő növekedési ütem miatt. A terméskötődés megtör- ténte után a kezdeti sejtosztódás hatásukra lényegesen intenzívebben megy végbe, ami közvetlen hatással van a betakarított termés minőségére.
„PUMPA” HATÁS:
A Goëmar BM 86 növeli a gyökérrendszer aktivitását. A gyökérrendszer tápelemenként különböző hatásmecha- nizmusú folyamatokon keresztül nagyobb mennyiségben képes felvenni azokat.
REDISZTRIBÚCIÓS HATÁS:
Az algakrémben található hatóanyagok befolyással bírnak a növény tápanyagfelvételén túl a felvett tápanyagok nö- vényen belüli szállítását végző enzimrendszerekre is. Így serkentik a felvett tápanyagok eljutását a gyümölcsfa fiatal növekedési zónáiba, amelynek segítségével a virágok és a fiatal gyümölcsök több tápanyaghoz jutnak.
VEKTORHATÁS:
A Goëmar BM 86 növeli a zöld növényi részek klorofilltar- talmát, így növeli a fotoszintézis mértékét és intenzitását.
 HATÓANYAG-TARTALOM
GA 142 algakrém + 1,67 % nitrogén
+ 9,6 % kén-trioxid + 4,8 % magnézi- um-oxid + 0,02 % molibdén + 2,0 % bór
MUNKA-EGÉSZSÉGÜGYI VÁRAKOZÁSI IDŐ
0 nap
ELTARTHATÓSÁG
eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédő- szer-raktárban 3 év
KISZERELÉS
5 l-es műanyag kanna
  KULTÚRA
 FELHASZNÁLÁS CÉLJA
  KIJUTTATÁSHOZ SZÜKSÉGES
 SZER (L/HA)
  VÍZ (L/HA)
  almatermésűek
 terméskötődés elősegítése, minőségjavítás
 3
500-1500
 csonthéjasok
  3
  800-1000
 szőlő
 3
 600-800
 paradicsom, paprika (szabadföldi és hajtatott), fűszerpaprika, padlizsán
 3
 500-1500
   


   74   75   76   77   78