Page 48 - 20201UPL katalógus
P. 48

  FLORAMITE 240 SC HATÁSMECHANIZMUS
Kontakt hatásmódja egyedülálló az atkaölőszerek között. Az atkák szervezetében a Floramite az ingerület átvite- lére hat az idegek és az izmok között, ami idegrendszeri hiperaktivitáshoz vezet. A kezelés után néhány óra eltel- tével az atkák hiperaktívvá válnak és többé nem vesznek magukhoz táplálékot. Mozgásuk fokozatosan lelassul és legkésőbb 3-4 nap múlva elpusztulnak. A fent említett kü- lönleges hatásmódnak köszönhetően csak néhány nappal a kijuttatás után szembetűnő a készítmény hatása.
HATÉKONYSÁG, SZELEKTIVITÁS
A közönséges takácsatka (Tetranychus urticae) esetén a Floramite valamennyi fejlődési állapot – pete, lárva, nim- fa és imágó – ellen hatásos. Levelekre kijuttatva, a készít- mény hatástartama legalább 3 hét. A rovarok és az atkák idegrendszere ugyan hasonló, a Floramite-nak azonban nincs mellékhatása a rovarokra.
A Floramite a méheket és a poszméheket sem bántja, de emellett kíméli az Amblyseius californicus, Amblyseius cucu- meris, Amblyseius swirskii, Aphidius colemani, Aphidius rho- palosiphi, Aphidoletes aphidimyza, Chrysopa carnea, Cocci- nella septempunctata, Diglyphus isaea, Encarsia formosa, Eretmocerus ermicus, Feltiella acarisuga, Orius insidiosus, Orius laevigatus, Phytoseiulus persimilis, Typhlodromus pyri fajokat is.
JAVASOLT NÖVÉNYVÉDELMI TECHNOLÓGIA
A védekezéseket a közönséges takácsatka egyedszá- mának az ismeretében, a növényállomány rendszeres vizsgálatával megvalósított megfigyelésekre alapozottan kell elvégezni. Hajtatott zöldség és hajtatott dísznövény kultúrákban, továbbá hajtatott és szabadföldi szamóca kultúrákban a kijuttatást a tömeges felszaporodás előtti időszakban, a lárvák ellen kell időzíteni. A kártételi küszöb- érték (5 mozgó egyed/levél) elérésekor indokolt a perme- tezés végrehajtása. Abban az esetben, ha a permetezéstől számított 5. napon a kezelés biológiai hatása nem érte el a 95 %-ot, a 7. napon a permetezést meg kell ismételni. A permetlé mennyiségét a kezelt növényfelület nagyságától függően kell megválasztani.
 HATÓANYAG-TARTALOM
240 g/l bifenazát
FORMULÁCIÓ
SC (szuszpenzió koncentrátum)
FORGALMAZÁSI KATEGÓRIA
III.
MUNKA-EGÉSZSÉGÜGYI VÁRAKOZÁSI IDŐ
0 nap
MÉHEKRE VALÓ VESZÉLYESSÉG
nem jelölésköteles
VÍZI SZERVEZETEKRE VALÓ VESZÉLYESSÉG
közepesen veszélyes.
ELTARTHATÓSÁG
eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédő- szer-raktárban 2 év
KISZERELÉS
250 ml-es és 1 l-es műanyag flakon
 KULTÚRA
 KÁROSÍTÓ
 KIJUTTATÁSHOZ SZÜKSÉ- GES
 KEZELÉSEK MAXIMÁLIS SZÁMA
 KÉT KEZELÉS KÖZÖTT ELTELT MINIMÁLIS IDŐTARTAM (NAP)
 AZ UTOLSÓ KE- ZELÉS IDŐPONTJA (FENOLÓGIÁHOZ VISZONYÍTVA)
ÉVI (NAP)
 SZER
 VÍZ (L/HA)
 hajtatott dísznövény
 közönséges takácsatka
0,4 l/ha vagy 0,04 %
1000–1500
 2
 7
 -
-
 hajtatott paprika, paradicsom, tojásgyümölcs
 közönséges takácsatka
 0,6–0,8 vagy 0,04 %
 1500–2000
 2
 7
 betakarítás előtt 1 nappal
 1
hajtatott uborka
közönséges takácsatka
0,6–0,8 vagy 0,04 %
1500–2000
2
7
betakarítás előtt 1 nappal
1
 szamóca
(hajtatott és szabadföldi)
 közönséges takácsatka
 0,6 0,06 %
 400 - 1000
 2
 7
 betakarítás előtt 1 nappal
 1
  48
 
   46   47   48   49   50