Page 28 - 20201UPL katalógus
P. 28

   28
PANTERA 40 EC HATÁSMECHANIZMUS
Szisztémikus hatóanyagának köszönhetően elpusztítja a magról kelő és évelő egyszikű gyomnövények föld feletti és föld alatti részeit. A kizalofop-P-tefuril a nedvkeringéssel eljut az egyszikű növények gyökérzetébe, rizómáiba. A növényi sejtek acetil-koen- zim-A karboxiláz szintézisét gátolja.
HATÉKONYSÁG, SZELEKTIVITÁS
A Pantera 40 EC a legtöbb kétszikű kultúrnövény poszte- mergensen használt szuperszelektív egyszikűirtó készít- ménye. Használata azért is biztonságos, mert működé- séhez nem igényel bemosó csapadékot. Amennyiben a készítmény rákerül a gyom levelére, a hatáskifejtés min- denképpen megvalósul!
Gyors felszívódása után a hatóanyag leállítja a sejtek nö- vekedését. Ez akár 1 óra alatt is lezajlik. Pár nap után meg- jelennek a tenyészőcsúcson az első tünetek: befűződés, nekrózis, barnulás. Az elhalás, elszíneződés a leveleken ezután következik be. A gyomnövény teljes pusztulásához általában 2-3 hét szükséges.
Aszályos időben és alacsonyabb hőmérséklet esetén – amikor a növény életfolyamatai, így nedvkeringése is lelas- sulnak – a hatáskifejtéséhez hosszabb időre van szükség. A Pantera 40 EC 0,6-2,25 l/ha-os dózisát a gyomnövények intenzív vegetatív fejlődési szakaszában kell kijuttatni.
Kiváló hatékonysággal alkalmazható őszi káposztarepcé- ben kalászos árvakelések ellen. Ilyenkor javasolt dózisa a gyomok fejlettségétől függően hektáronként 0,6-1 liter Pantera 40 EC.
A magról kelő gyomnövények gyökérváltása után a maga- sabb dózisok használata indokolt.
A Pantera 40 EC alkalmazását elsősorban önmagában javasoljuk. Amennyiben erre nincs lehetőség, vizsgálata- ink azt bizonyítják, hogy a legtöbb gyomirtó, rovarölő és gombaölő készítménnyel, valamint tápanyagokkal együtt is kijuttatható egy menetben, hatásosságának számottevő csökkenése nélkül.
 HATÓANYAG-TARTALOM
40 g/l kizalofop-P-tefuril
FORMULÁCIÓ
EC (emulzióképző koncentrátum)
FORGALMAZÁSI KATEGÓRIA
I.
MUNKA-EGÉSZSÉGÜGYI VÁRAKOZÁSI IDŐ
0 nap
MÉHEKRE VALÓ VESZÉLYESSÉG
nem jelölésköteles
VÍZI SZERVEZETEKRE VALÓ VESZÉLYESSÉG
közepesen veszélyes
ELTARTHATÓSÁG
eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédő- szer-raktárban 2 év
KISZERELÉS
1 l-es műanyag flakon és 5 l-es műanyag kanna
LÉGI KIJUTTATÁS
nem engedélyezett
 KULTÚRA
 KÁROSÍTÓ
 KIJUTTATÁSHOZ SZÜKSÉGES
 ÉVI (NAP)
 SZER (L/HA)
 VÍZ (L/HA)
 száraz borsó
 egynyári egyszikű
0,8–1,5
200–300
 60
 burgonya
 évelők
 fenyércirok
 1–1,5
 60
 cukorrépa
 tarackbúza
 1,8–2,25
 60
 napraforgó
 csillagpázsit
 2–2,25
 60
 olajretek (vetőmag, zöldtrágya)
gabona árvakelés
 0,6–1
nincs korlátozás
 őszi káposztarepce
 0,6–1
 60
 tavaszi repce
0,6–1
60
 vöröshagyma (magról vetett)
 0,6–1
 30
  

   26   27   28   29   30