Page 16 - 20201UPL katalógus
P. 16

    SIGNAL 300 ES HATÁSMECHANIZMUS
 HATÓANYAG-TARTALOM
315 g/l cipermetrin
FORMULÁCIÓ
ES (vizes emulzió koncentrátum)
FORGALMAZÁSI KATEGÓRIA
I.
MUNKA-EGÉSZSÉGÜGYI VÁRAKOZÁSI IDŐ
0 nap
MÉHEKRE VALÓ VESZÉLYESSÉG
kifejezetten kockázatos
VÍZI SZERVEZETEKRE VALÓ VESZÉLYESSÉG
kifejezetten veszélyes
ELTARTHATÓSÁG
eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédő- szer-raktárban 3 év
KISZERELÉS
5 l-es műanyag kanna
A cipermetrin a rovarölő csávázószer hatóanyagok szabá- lyozása következtében egyre nagyobb jelentőségűvé válik, különösen a talajlakó kártevők elleni védekezésben.
HATÉKONYSÁG ÉS SZELEKTIVITÁS
A Signal 300 ES csávázószer felhasználható a csírakorban károsító talajlakó kártevők közül a drótférgek (Agriotes spp.), a gabonafutrinka (Zabrus tenebrioides) lárvája, a cserebogár pajorok (Melolonthidae), valamint a fiatal kalá- szos növényeket károsító ugarlégy (Delia coarctata) elleni védekezésre. Azért, hogy a védelem a talajfelszínhez közel is meglegyen, ügyelni kell a vetésmélység egyenletességére: ne kerüljenek a kezelt magok túlságosan mélyre. A készít- mény a magtól kb. 4 cm távolságig repellens hatással ren- delkezik, ezért ügyelni kell a vetés egyenletes mélységére.
JAVASOLT NÖVÉNYVÉDELMI TECHNOLÓGIA
A talajlakó kártevők (drótféreg, gabonafutrinka, stb.) elleni eredményes védekezés alapvető feltétele a növényi ma- radványoktól mentes vetőágy biztosítása és az optimális vetési mélység (3-5 cm) betartása.
Hatáskifejtéséhez talajnedvességre van szükség. Ezért, ha – a csapadékszegény időjárás következtében – a vetés idő- szakában szárazzá válik a vetőágy, az csökkentheti a ható- anyag feltáródását, mivel ilyenkor a drótférgek is lejjebb húzódnak, így a biológiai hatást is. Eltolódhat a gabona- futrinka fejlődési ciklusa is.
A Signal repellens hatásának köszönhetően a mag körül egy kb. 4 cm-es védőzóna alakul ki.
Ez a pozitív hatás nem érvényesül mélyebb vetés esetén.
A Signal 300 ES élénk piros pigmenttel színezett csává- zószer, amely jól látható fedettséget biztosít a vetőmag felületén. Dózisa 2 l/t önmagában, vagy egyéb gombaö- lő csávázószerrel (például Rancona 15 ME, vagy Rancona i-Mix) kombinálva, nedves csávázási technológiával kell a vetőmag felületére egyenletesen felvinni.
A Signal 300 ES befolyásolhatja a vetőmag átömlési se- bességét, ezért vetés előtt újra kell kalibrálni a vetőgépet a csávázott vetőmaggal.
A súlyosbodó kártételek miatt a talajlakó kártevők ellen minden lehetőséget meg kell ragadni a védekezésre. A Signal elsősorban a fiatal kártevő lárvák ellen hatásos, a komplex védelmi rendszer hatékony eleme.
A Signal 300 ES szükséghelyzeti engedéllyel kukori- ca, napraforgó, szója kultúrában is felhasználható. Ebben az esetben a dózisa 3-4 l/t, csávázólé mennyisége 5 l/t-tól 10 l/t-ig javasolt. Felhasználás előtt minden esetben egyeztessen a területi kollégával!
   KULTÚRA
  KÁROSÍTÓ
  A KEZELÉSEK MAXIMÁLIS SZÁMA ÉVENTE
  A KIJUTTATÁSHOZ SZÜKSÉGES
 AZ UTOLSÓ KEZELÉS IDŐPONTJA
  SZER (L/T)
  CSÁVÁZÓLÉ (L/T)
 őszi búza, őszi árpa
talajlakó kártevők, gabonafutrinka lárva, ugarlégy
1
2
5-20
vetőmag (BBCH 00)
   16
    14   15   16   17   18