Page 16 - Termekkatalogus 2024
P. 16

   GYOMIRTÓ SZEREK
16
PANTERA 40 EC
 HATÓANYAG- TARTALOM
40 g/l kizalofop-P-tefuril
FORMULÁCIÓ
EC (emulzióképző koncentrátum)
FORGALMAZÁSI KATEGÓRIA
I.
KISZERELÉS
5 l-es műanyag kanna
 A Pantera 40 EC a legtöbb kétszikű kultúrnövény posztemergensen használt szuperszelektív egy- szikűirtó készítménye. Használata azért is biztonsá- gos, mert működéséhez nem igényel bemosó csa- padékot. Amennyiben a készítmény rákerül a gyom levelére, a hatáskifejtés mindenképpen megvalósul! Gyors felszívódása után a hatóanyag leállítja a sej- tek növekedését. Ez akár 1 óra alatt is lezajlik. Pár nap után megjelennek a tenyészőcsúcson az első tünetek: befűződés, nekrózis, barnulás. Az elhalás, elszíneződés a leveleken ezután következik be. A gyomnövény teljes pusztulásához általában 2-3 hét szükséges.
Aszályos időben és alacsonyabb hőmérséklet esetén – amikor a növény életfolyamatai, így nedvkeringése is lelassulnak – a hatáskifejtéséhez hosszabb időre van szükség. A Pantera 40 EC 0,6-2,25 l/ha-os dózisát a gyomnövények intenzív vegetatív fejlődési szaka- szában kell kijuttatni.
Kiváló hatékonysággal alkalmazható őszi káposzta- repcében kalászos árvakelések ellen. Ilyenkor a Pan- tera 40 EC javasolt dózisa a gyomok fejlettségétől függően hektáronként 0,6-1 liter.
A magról kelő gyomnövények gyökérváltása után a magasabb dózisok használata indokolt.
A Pantera 40 EC alkalmazását elsősorban önmagá- ban javasoljuk. Amennyiben erre nincs lehetőség, vizsgálataink azt bizonyítják, hogy a legtöbb gyomir- tó, rovarölő és gombaölő készítménnyel, valamint tápanyagokkal együtt is kijuttatható egy menetben, hatásosságának számottevő csökkenése nélkül.
» szisztémikus hatóanyag
» elpusztítja a magról kelő és évelő egyszikű
gyomnövények föld feletti és föld alatti részeit
» a nedvkeringéssel eljut az egyszikű növények gyökérzetébe, rizómáiba
» a növényi sejtek acetil­koenzim­A karboxiláz szintézisét gátolja
» a hatóanyag 48 óra leforgása alatt teljesen felszívódik a növényi szövetekbe, még a föld alatti részekbe is transzlokálódik
» a látható tünetek megjelenésére (vöröses, sárgás elszíneződések, száradás) ­ különösen alacsonyabb hőmérsékleti viszonyok mellett ­ néha akár 2­3 hetet is várni kell. Ezután viszont a gyomnövények teljes pusztulása figyelhető meg
 KULTÚRA
 KÁROSÍTÓ
 KIJUTTATÁSHOZ SZÜKSÉGES
 SZER (L/HA)
 VÍZ (L/HA)
 száraz borsó
 egynyári egyszikű gyomok
0,8–1,5
200–300
 burgonya
 évelők
 fenyércirok
 1–1,5
 cukorrépa
 tarackbúza
 1,8–2,25
 napraforgó
 csillagpázsit
 2–2,25
 olajretek (vetőmag, zöldtrágya)
gabona árvakelés
 0,6–1
 őszi káposztarepce
 0,6–1
 tavaszi repce
 0,6–1
 vöröshagyma (magról vetett)
 0,6–1
     14   15   16   17   18